Första tiden med valp

Första tiden med valp

Att välkomna en valp som en ny familjemedlem in i sitt liv är en underbar och väldigt spännande upplevelse. Det är även viktigt att man kommer ihåg att det inte bara är en dans på rosor utan att det även kan vara en stor utmaning. De små valparna är oftast fulla med energi, nyfikna och behöver din fulla uppmärksamhet. För att lyckas så bra som möjligt med den första tiden med din valp behövs tålamod, ett konsekvent handlande och en väldans massa kärlek.

Vi på Djurparken har därför skrivit ihop en artikel med våra erfarenheter med valpar för att försöka guida och vägleda er inför den första tiden ihop med er nya familjemedlem. 

Skapa en trygg miljö för valpen

För att valpen (och du) ska få en lugn och trygg start är det viktigt att man valpsäkrar hemmet. Att valpsäkra hemmet betyder att man plockar undan de saker som kan vara farliga för en valp, som exempelvis sladdar, växter som kan vara giftiga och mindre produkter som valpen kan råka få i sig. Man får även räkna med att valpen kommer tugga på prylar eller möbler, plocka därför undan det du är rädd om.  

Det är även viktigt att man skapar en egen plats för valpen. Det kan till exempel vara en hundsäng eller korg som man ställer på en särskild plats, en valphage eller en hundfilt på en lugn plats i hemmet. Den egna platsen blir efter ett tag en trygg plats för valpen där de kan koppla av ifall de vill vila i lugn och ro. 

Skapa även en rutin med din valp, hundar mår bra av rutiner och det kan bidra till att valpen känner sig tryggare under de första dagarna. Matrutiner är något man bör börja tidigt med, fråga uppfödaren om de kan berätta vilka tider de rekommenderar er att ge mat till er valp. Rutiner för rastning av valpen hjälper till med att lära hunden bli rumsren och därmed minska risken för olyckor inomhus. 

Träna och socialisera valpen tidigt

Det är viktigt att man som nybliven hundägare introducerar sin valp till främmande människor, nya djur och i olika miljöer med positiva intryck. Detta då man vill att hunden ska få många olika intryck och lära sig att andra djur och människor inte är farliga. Några fördelar med att socialisera din valp är att det ökar valpens självförtroende, underlättar hundträning då de blir vana vid att lyssna på människor samt förebygger aggressivitet och osäkerhet. Vi rekommenderar att man går på en valpkurs då det är väldigt lärorikt samt ett bra sätt att träffa flera olika människor och hundar. 

Förutom att socialisera sin hund är det även bra att börja med lydnadsträning med valpen. Det är väldigt viktigt att man gör träningen till en rolig aktivitet samt belönar hunden med godis eller en leksak under träningens gång. Lydnadsträning är ett perfekt sätt att stärka relationen mellan dig och din hund, ge dig bättre kontroll över din hund samt ge din hund mental aktivering. 

Tänk på att valpar inte orkar socialisera sig eller träna för mycket när de är små, det är viktigt att du håller koll på din hunds energi och avrundar när de börjar bli trötta eller ofokuserade. 

Vanliga frågor om första tiden med valp

Hur mycket sover en valp?

Valpar sover mycket, vanligtvis cirka 16-20 timmar per dygn. De kan vakna när de känner sig hungriga, törstiga eller när de behöver uträtta sina behov. Sömnen är väldigt viktig för valpar för att de ska kunna växa ordentligt och utvecklas. 

Vad ska man tänka på när man går ut med valpen på promenad?

Börja gå korta promenader och låt valpen nosa runt och utforska så mycket som möjligt. Öka längden på promenaderna i takt med att valpen växer och låt den välja tempot. Välj en sele eller halsband som sitter bekvämt på kroppen, ett tips kan vara att välja en justerbar sele eller justerbart halsband då de växer fort. Valpar är snabba med att äta saker som folk slängt på fel platser, håll därför din valp under direkt uppsyn och ha kontroll över den. 

Hur hanterar man olyckor i hemmet?

Det är vanligt att olyckor händer för valpar, var tålmodig och bestraffa aldrig din valp, uppmuntra istället ett bra beteende. Se till att rengöra platsen där den kissade för att minska risken att den går till samma plats en gång till samt för att inte skada golvet om det är till exempel träparkett. . 

Vad ska man göra om valpen tuggar på saker?

Ge din hundvalp något annat som den får tugga på istället, exempelvis ett tuggben eller tuggleksak. Försök också att ta bort de saker som den inte får tugga på. 

Avslutande ord

Var tålmodig med din valp, allt är helt nytt för dem. Njut även av denna period i livet, det kommer ge er många skratt i framtiden. Finns det något som ni undrar över är ni varmt välkomna att kontakta oss så ska vi försöka hjälpa er. 

Tillbaka till blogg